Terugblik op de tentoonstelling
Een idealistische onderneming in Oosterbeek,
Labor Omnia Vincit 1910 v-1935
20 november – 5 december 2021
Wij prijzen ons gelukkig dat de L.O.V.-tentoonstelling, een coproductie van Dorpsplatform Oosterbeek met de stichting Erfgoed meubelfabtiek LOV, door kon gaan, dertig jaar na de eerste LOV-tentoonstelling in Arnhem.
Het was bijzonder te ervaren hoeveel belangstellenden de opening op 20 november trok in het vroegere “badhuis” van de LOV, thans Zalencentrum Lebret, hoe druk de tentoonstelling werd bezocht en hoe een volle zaal aandachtig het symposium op 26 november bijwoonde.
De tentoonstelling trok in 3 weekenden bijna 300 bezoekers.
Enkele citaten uit de vele positieve reacties in het gastenboek:
‘Wat een mooie en leuke expositie’
‘Het roept veel herinneringen aan mijn schoonouders op, wij hebben hun meubels in huis staan’
‘Heel bijzonder. Dit mag niet verloren gaan’
‘Interessant overzicht, echter de meubels waren te duur voor mijn ouders’
‘Inspirerende terugblik op vakmanschap in het Oosterbeekse’
‘Wat een prachtige weergave van het streven naar verheffing en verbetering van ‘arbeidsomstandigheden en bevorderen van goede smaak’ zo’n honderd jaar geleden in Oosterbeek’
‘Veel dank voor deze tentoonstelling’
Ook veel lovende woorden voor de sprekers bij de opening en bij het symposium: Frederik Erens bestuurslid en curator van de tentoonstelling, Liesbeth Tibbe, voormalig docent kunstgeschiedenis RU, Karin Gaillard, auteur van het boek L.O.V., een idealistische meubelfabriek 1910-1935.
En dan Doorwerthenaar Wim van Zanten, die aan de burgermeester mevr. Schaap, het eerste exemplaar van zijn boek Volkshuis-Parochiehuis-Lebret 100 jaar aanbood. (foto © Gerth van Roden, Doorwerth).
Het boek is te koop bij boekhandel Meijers Siegers.
De tentoonstelling konden we realiseren dankzij de steun van de locale fondsen Stichting AC van Deventer, Stichting CITER, stichting Steunfonds Kruiswerk gem. Renkum en het Peltfonds- afd PvdA Renkum.