Buurtwandeling 16-05-2023 buurt 12 en 13
Buurt 12 en 13
Buurt 12 en 13 bestaat uit: omgeving Benedendorpsweg, Stenen Kruis, Utrechtseweg, Prins Bernhardweg en de Rosandepolder.

Met medewerking van
- Buurtboomgaard Rosandegaerd
- Gemeente Renkum, Jan Quint
- Save Plastics: Bram Peters, Marlous de Bordes
- Organiserend comité Dorpsplatform: Albert Smit(voorzitter), Sjoerdtje Poutsma, Arja Scheffer en Albert Bos.
De ontmoeting in “De Rosande Gaerd”, zeven jaar geleden een initiatief van het Dorpsplatform. Binnenkort is er overleg over de toekomst van de Buurtboomgaard. Namens het Dorpsplatform heet Albert Smit iedereen welkom, met name Jan Quint, namens de gemeente Renkum. Leen van Doorn licht initiatieven van De Duurzame Stek toe. Bewoners in de buurt met vragen over verduurzaming kunnen kijken op deze website.


De Rosande Gaerd doet mee aan Renkum Zoemt, aandacht voor biodiversiteit, met name bijen en andere insecten. Zie deze website.
Vrijwilligers van De Rosandegaerd hebben zeven jaar lang zelf de afvalbak voor hondenpoep-zakjes geleegd en onderhouden. De gemeente zal voortaan de bak legen. De afvalbakken met zakjes hebben een positief merkbaar effect.


Aandacht werd gevraagd voor verkeerssnelheden in de bebouwde kom. Rosandeweg die wat naar beneden loopt, Klingelbeekseweg. Hoge snelheden worden ervaren. Het plaatsen van een matrixbord maakt verkeer attent op snelheid en registreert overschrijdingen.
Boomkap en bouwactiviteit tussen Prins Bernhardweg en spoor is voor velen een raadsel. Het vermoeden is dat het een schakelstation is voor digitaal dataverkeer. Over uiterlijk en groene inpassing is niets bekend.


Op de Klingelbeekseweg ontmoeten we Marlous de Bordes en Bram Peters, eigenaren/ bewoners van een huis van gerecycled plastic. Het huis kan in delen getransporteerd worden en heeft een houten binnenzijde. Lees meer over het Arnhems bedrijf Save Plastics




Aandacht was er ook voor het spoorviaduct. De kogelgaten uit de Slag om Arnhem maken de zijmuren tot een gemeentelijk monument.

Bij warm weer is de zandwinplas een trekpleister. Waarschuwingsborden en verkeersregelaars van K3 zorgen er voor dat alleen lokaal gemotoriseerd verkeer toegang krijgt. Geeft parkeeroverlast langs Slijpbeekweg en Klingelbeekseweg.
Een parkeervergunning kan aangevraagd worden bij afdeling verkeer van de gemeente. Overhangend groen melden: Telefonisch via (026) 33 48 111 Of Via de app MijnGemeente of via renkum.nl Melding doen!


Veel communicatie naar en van gemeente kan verbeterd worden. Sommige deelnemers ervaren dat “niets met hun opmerkingen gedaan wordt”. Wisselende gemeentelijke plannen hinderen de bedrijfsvoering van ondernemers
Een van de deelnemers na afloop: “Ik liep voor het eerst mee en kijk nu met andere ogen naar mijn buurt. Ook heb ik buurtgenoten ontmoet.”