Buurtwandeling 05-09-2023 buurt 8
Buurt 8
Buurt 8 omvat in het zuiden de Benedendorpsweg / Rosandepolder, in het westen de Veerweg en van Borsselenweg, in het noorden de Pietersbergseweg, Hazenakker, De Zomp, Bato’s wijk, Engelenhof en Kerkeland tot aan de Jonkheer Nedermeijer van Rosenthalweg in het oosten.

Met medewerking van
- Peter Gudden – beheer gemeenteperk
- Daan Markx – vrijwilliger onderhoud van o.a. Bato’s wijk en De Zomp
- Erik van der Gronden – eigenaar van Henks Pluktuin en imker
- Kees Marcelis – creatief directeur van Studio Kees Marcelis
- Jan Quint – buitendienst gemeente Renkum
- Peter Bosmann – Renkum Voor Elkaar
- Albert Smit, Arja Scheffer en Hans Jonker – Dorpsplatform Oosterbeek
Binnengekomen meldingen met het verzoek hier aandacht aan te besteden
- Gevaarlijke situatie kruising Vera Eijbershof – Bato’s weg.
- De haag langs de Geelkerkenkamp belemmert een vrij uitzicht.
- Het zebrapad op de hoek van de jhr. Nedermeijer van Rosenthalweg (Grindweg in de volksmond) /Benedendorpsweg ligt op een gevaarlijke plek in een bocht.
- Op de Benedendorpsweg en Toulon van der Koogweg wordt vaak hard gereden wat gevaarlijke situaties oplevert.
- Het Unksepad richting de Rijn is vanwege de begroeiing soms slecht begaanbaar.
- De overloop vanuit de Rosandehoogte veroorzaakt bij hevige regenval wateroverlast op de Benedendorpsweg.
Wandeling
Op een prachtige nazomerse avond gaan we met een aantal betrokken buurtbewoners de wijk in. We verzamelen bij de speelplaats in het nog jonge wijkje Rosandehoogte. Na een welkom en korte uitleg door Albert Smit, vz Dorpsplatform Oosterbeek, lopen we Kerkeland af richting Grindweg en Benedendorpsweg.
Adopteren gemeenteperk Kerkeland
Bewoner Peter Gudden van Kerkeland vertelt over het stuk gemeentegrond, dat in overleg met bewoners uit de buurt en met toestemming van de gemeente is ingericht naar eigen wens. Bewoners houden dit zelf bij. Bij de invulling van het perk zijn inheemse (bloeiende) planten alsook vruchtdragende bomen en struiken aangeplant, zoals bijvoorbeeld appelboompjes. De begroeiing draagt bij aan biodiversiteit en aan een groene buurt, die bij zeer warm weer koeler blijft dan een steenachtige omgeving. Het verzoek aan de gemeente is om het groen iets uit te breiden, omdat de opstelplaats voor vuilcontainers soms als parkeerplek functioneert.
Herinrichting Nedermeijer van Rosenthalweg (ook wel Grindweg) en Benedendorpsweg als 30 km-zone
Alle wegen binnen de bebouwde kom waar geen scheiding is van snel en langzaam verkeer, moeten op termijn als 30 km-zone ingericht zijn. Dat geldt dus ook voor bovenvermelde wegen. Een bewonersinitiatief aan en rond de Grindweg heeft een gesprek met de gemeente aangevraagd over de slechte staat van onderhoud en de veiligheid op de weg. Dat laatste aspect is des te belangrijker gelet op de ligging van scholen nabij de weg en de onoverzichtelijke bocht in de aansluiting op de Benedendorpsweg. Dat gesprek is nog niet gepland.
Dhr. Jan Quint meldt dat in de hele gemeente onderzoek wordt gedaan naar de staat van de riolering (veelal aangelegd in de jaren ’50) en de staat van de bomen. De bedoeling is dat onderzoek nog dit jaar af te ronden en aan de hand daarvan prioriteiten vast te stellen voor de aanpak van het wegonderhoud in
samenhang met herinrichting als 30 km-zone.
Matrixborden Benedendorpsweg
Op de Benedendorpsweg staan in beide richtingen matrixborden, die bestuurders informeren over hun snelheid. Op de vraag of deze borden ook inzicht geven in de hoeveelheid en snelheid van voertuigen, die dagelijks gebruik maken van de weg, antwoordt de heer Quint bevestigend. Het dorpslatform zal dergelijke gegevens over meerdere jaren opvragen, om inzicht te krijgen in ontwikkelingen op deze ontsluitingsweg. We zullen ook vragen in hoeverre zich ‘incidenten’ hebben voorgedaan.
Wal en hekwerk Geelkerkenkamp
We staan stil bij het hekwerk en de brede haag aan de zuidkant van Geelkerkenkamp.
Los van de hoogte van de haag, is het duidelijk dat de combinatie van hekwerk en haag het oorspronkelijke open karakter van het landschap teniet doen. Hier is ook schriftelijk een vraag over binnengekomen. Wat hierover bekend is, is dat betrokken partijen aan tafel zitten om gezamenlijk tot een oplossing te komen.
Vijver met fontein in Park Bato’s Wijk, Heemtuin ‘De Zomp’ en vijver Zuiderbeek bij Benedendorpsweg
Deze waterelementen in de buurt zijn belangrijk voor de biodiversiteit: het zijn onder meer kraamkamers voor reptielen, waarvoor Daan Markx speciale belangstelling heeft. Als vrijwilliger zet hij zich in voor het onderhoud van de gerestaureerde vijver in het park en de beide andere vijvers. Hij geeft uitleg wat erbij komt kijken, om de waterkwaliteit op orde te krijgen. Hij experimenteert (met kennis van zaken) o.a. met het uitzetten van planten om het zuurstofniveau te verhogen, zodat er meer leven in de vijvers komt.
Pluktuin, moestuin en boomgaard aan het Kerkpad
Een bijzondere plek en een gedreven eigenaar Erik van der Gronden die mensen graag welkom heet in zijn tuin, waar op biologische wijze groenten, vruchten en bloemen worden geteeld zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen zo vertelt hij. Abonnementhouders, alsook vrijwilligers plukken zelf wat ze nodig hebben. Er is voor beiden inmiddels een wachtlijst.
Studio Kees Marcelis
Ter afsluiting van de wandeling zijn we welkom in Studio Kees Marcelis. Een unieke studio op een prachtige locatie in Oosterbeek, waar Kees Marcelis – creatief directeur – ons welkom heet en ons voorziet van koffie en thee.
Aan het gebouw en het interieur zie je al dat hier een creatieve ontwerper achter zit; een gebouw dat past in de omgeving, dat optimaal gebruik maakt van licht en ruimte in verbinding met het landschap.
In een presentatie laat Kees ons een aantal van zijn gerealiseerde projecten zien. Uniek is zijn manier van werken. Niet met digitale hulpmiddelen, maar met potlood en papier, in een eerste uitgebreide sessie met de potentiële opdrachtgever aan tafel, werkt hij al pratend en luisterend ter plekke naar een vrije impressie toe van een mogelijk ontwerp. In verreweg de meeste gevallen leidt dit tot een opdracht, waarna zijn team – inmiddels 10 man/vrouw sterk met de benodigde specialisaties – de verdere uitwerking en detaillering ter hand neemt.
Albert Smit rondt de wandeling hier af met een dankwoord richting Kees Marcelis voor de gastvrije ontvangst en bedankt eenieder die een bijdrage heeft geleverd.
Foto impressie wandeling







