Buurtwandeling 09-04-2024 buurt 2
Buurt 2
Buurt 2 wordt omsloten door in het zuiden de Cronjéweg en de Ommershoflaan, in het westen de Oranjeweg, in het noorden de Nico Bovenweg en in het oosten de Stationsweg. Verder het deel bebouwde kom ten noorden van de spoorlijn.

Met medewerking van
- Ralph Kos van Het Gastenhuis Oosterbeek
- het bewonersteam van het azc aan de Nico Bovenweg
- Jan Quint – buitendienst gemeente Renkum
- Peter Bosmann – Renkum Voor Elkaar
- Albert Smit, Albert Bos en Hans Jonker – Dorpsplatform Oosterbeek
Binnengekomen meldingen met het verzoek hier aandacht aan te besteden
- Slecht verlichte zebrapaden bij het station en hard rijdend verkeer leveren een gevaarlijke situatie op.
- De bomenkap op het Moviera terrein.
Wandeling
Aan het einde van een regenachtige dag klaart het op en neemt de wind af. Per saldo prima weer voor een wandeling. Ruim voor zevenen komen er vanuit verschillende richtingen mensen aanlopen. Nieuwe wijkbewoners, oud Oosterbekers en twee bewoners van het azc. Uiteindelijk staan we met meer dan 25 dorpsgenoten op de parkeerplaats bij Het Gastenhuis en wordt er onderling kennis gemaakt. Een mooie opkomst. Leuk en bijzonder dat Arjen van der Straaten eigenaar van het voormalige hotel Dreyeroord meewandelt en ons onderweg veel van de historie van het hotel en de omgeving vertelt.
Het Gastenhuis Oosterbeek
Ralph Kos, samen met zijn vrouw Rina zorgechtpaar van deze instelling voor mensen met dementie, geeft uitleg over Het Gastenhuis. Iemand vertaalt spontaan in het Engels voor de bewoners van het azc. Alle informatie is te vinden op hun website.
Zebrapaden bij het station
Een van de ontvangen meldingen gaat over de zebrapaden bij het station. Gevaarlijke oversteekplaatsen al meerdere ongelukken gebeurd.
Er ligt een ontwerp klaar bij de gemeente om de Stationsweg opnieuw in te richten. Op dit moment loopt er een aanbestedingsprocedure en de gemeente wil de herinrichting dit jaar nog realiseren. De hele Stationsweg wordt een 30km-zone en kruispunten en oversteekplaatsen zouden daarmee in principe een stuk veiliger moeten worden. Het heeft nu geen zin om richting gemeente aan te geven dat het een onveilige situatie is – waarschijnlijk is dat ook wel bekend – want het wordt dus aangepakt.
Wel goed om te volgen of automobilisten zich gaan houden aan de nieuwe maximumsnelheid en of daar op gehandhaafd gaat worden.
Verborgen beekje
Wat bijna niemand weet, maar wat Arjen van der Straaten in geuren en kleuren weet te vertellen, is dat de vijver naast het voormalige hotel gevoed wordt door een natuurlijk wel en dat dit water via buizen onder de Hertog Reinaldlaan richting het gemaal wordt geleid. Kijk door het grote rooster en je ziet en hoort het water stromen.
Biodiversiteit
Onder het wandelen wordt aandacht gevraagd voor de strak gemaaide bermen. Is hier niet meer variatie mogelijk? Deels maaien, deels kruiden en hoger gras? Lees hier over het maaien van gazons en bermen.
Het groen langs Nico Bovenweg waar aandacht voor biodiversiteit wordt gevraagd is deel van de hoofdgroenstructuur. Door slim samen te werken aan behoud en verdere ontwikkeling van goede en robuuste groene structuren in onze dorpen zorgt de gemeente voor een gezonde woonomgeving die ook klimaatbestendig is en op natuurlijke wijze bijdraagt aan meer biodiversiteit. Lees hier over het Groenstructuurplan 2017-2027.
Verder heeft de gemeente Renkum een Groenberaad. Dit is een zelfstandig adviesorgaan van de gemeente, bestaande uit inwoners uit de gemeente, die goed zicht hebben op wat er allemaal op dit gebied speelt binnen de gemeente. Het groenberaad adviseert het college van B&W over biodiversiteit, openbare ruimte, ecologie, bomen, klimaatadaptatie, gemeentelijk bos, natuur, landschap en duurzaamheid. Lees hier over het Groenberaad.
Bonte Bentheimers
In gesprek met een van de deelnemers komen de Bonte Bentheimer varkens ter sprake, waarmee de gemeente de groei van Japanse Duizendknoop die aan de Nico Bovenweg probeerde te bestrijden. In Renkum zijn de Bonte Bentheimers vanaf 2015 ingezet om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Verder komt de inzet van de varkens op dit moment, maar op een paar plekken in Nederland voor. Voor zover bij de gemeente bekend, is de inzet in Gelderland uniek. Lees hier over de inzet van deze varkens.
Villa Dreijerheide
Aan de Graaf van Rechterenweg staan acht prachtige huizen met gebogen daken, rondom een oude Villa. Dit was Villa Dreijerheide. Arjen van der Straaten vertelt over de rijke historie van deze plek. Veel te weinig tijd om op dat moment alles te vertellen, maar het maakt nieuwsgierig. Lees hier over de historie van deze villa en de omgeving.
Moviera terrein
Over het hele traject met alle discussies en (ontbrekende) inspraak, valt ook veel te vertellen. De kaalslag aan bomen vormt een trieste aanblik. Voor velen onbegrijpelijk en zeker een schok voor de bewoners van het azc dat hier zeker nog een jaar gehuisvest is.
Azc
Aan het einde van de wandeling worden we hartelijk ontvangen door het woonteam van het azc. Koffie en koek staan klaar en een van de medewerkers geeft uitleg en beantwoordt vragen. Er wordt in een ontspannen sfeer nagepraat en onderling kennis gemaakt.
Hans Jonker rondt de wandeling hier af met een dankwoord richting de medewerkers van het azc en voor de gastvrije ontvangst en bedankt eenieder die een bijdrage heeft geleverd. Een geslaagde wandeling met de nodige informatie en nieuwe of hernieuwde kennismaking tussen bewoners.
Foto impressie wandeling








