Oosterbeek, 5 mei 2019
Geacht College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Renkum,
Ondanks dat op één na alle fracties tijdens de raadscommissievergadering op 9 april jongstleden forse kritiek op en bedenkingen bij het plan voor het Movieraterrein aan de Nico Bovenweg 44 te Oosterbeek hebben geuit, heeft de gemeenteraad op 24 april ingestemd met het raadsvoorstel. Deze omslag heeft ons als omwonenden verrast en teleurgesteld. Wij kunnen niet anders concluderen dan dat de coalitiepartijen hun eerder geuite kritiek hebben ingeslikt. De redenen hiervoor zijn voor ons als omwonenden en burgers volstrekt onduidelijk.
Daarnaast is het ons niet helder wat de gemeenteraad tijdens de vergadering nu precies heeft goedgekeurd. Betreft het hier slechts ‘een schets’ zoals wethouder Verstand het tijdens de raadsvergadering verwoordde in plaats van het eerder ingebrachte stedenbouwkundige plan? En is deze ‘schets’ dan de ‘eerste versie van het ontwerp beeldkwaliteitsplan of wordt een en ander voorafgaand aan de aanvraag voor bestemmingsplanwijziging nog nader uitgewerkt? Graag ontvangen we hierop een antwoord in begrijpelijke, gewone burgertaal.
Alle fracties hebben tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 april duidelijk aangegeven dat ze van mening zijn dat het proces van burgerparticipatie in dit traject tot op heden niet goed is verlopen, dit in tegenstelling tot wethouder Verstand die over het participatieproces een heel andere mening heeft.
Wethouder Verstand heeft van alle fracties de uitdrukkelijke opdracht gekregen om in het vervolg van dit traject de door de Raad en het College zo vurig bepleite burgerparticipatie correct toe te passen en zich in te spannen om het vertrouwen van en de relatie met de omwonenden te herstellen. Burgerparticipatie gaat verder dan alleen het instellen van een ‘groengroep’, informatie geven en het voorleggen van kant-en-klare plannen.
Gezien het voorgaande vragen wij het college hoe zij denkt deze opdracht van de Gemeenteraad op korte termijn vorm en inhoud te geven. Onze vragen waarop wij graag antwoord ontvangen, zijn als volgt:
- Wat heeft de gemeenteraad tijdens de vergadering van 24 april precies goedgekeurd (zie hierboven)?
- Op welke wijze wordt vanaf heden, conform de genoemde beleidsnotitie van de gemeente Renkum, invulling gegeven aan burgerparticipatie in dit project? M.a.w. wat mogen wij anders van wethouder Verstand en van de gemeente Renkum verwachten dan dat het tot nu toe is gegaan?
- Wanneer krijgen wij antwoorden op vragen, kwesties en onduidelijkheden die wij via mailverkeer en notities aan de orde hebben gesteld? (zie de bijlagen bij deze brief) Op onze herhaaldelijke verzoeken aan de projectleider, de wethouder en de raad hebben wij tot op heden geen enkele inhoudelijke reactie gekregen.
- Waarom zijn de stukken die wij als omwonenden aan de gemeenteraad hebben gestuurd nooit als ingekomen stukken op de agenda geagendeerd? Dit is volgens ons niet in overeenstemming met wat daarover op de site van de gemeente Renkum staat vermeld (1). We hebben sterk het gevoel dat er sprake is van willekeur en/of opzet bij het bepalen van wat er wel en niet op de agenda dan wel de website van de gemeente wordt geplaatst.
Duidelijke antwoorden op bovenstaande punten zijn voor omwonenden noodzakelijk om het vertrouwen bij hen te herstellen en draagvlak te creëren voor de vervolgstappen in dit project. Daarbij is het belangrijk dat de gemeente zich houdt aan alle wettelijke richtlijnen en regels, ook die van de gemeente Renkum zelf, en bij de planvorming en uitwerking zij voldoet aan alle wettelijke en ecologische vereisten die op het Movieraterrein van toepassing zijn.
Graag zien wij uw reactie zo spoedig mogelijk tegemoet.
Hoogachtend, namens alle omwonenden van de Graaf van Rechterenweg en de Graaf Ottolaan,
Mirjam Lub
Marjolein Nooter
Therese Borghuis
Rob Keukens
Petra Moelker
Frans van Tienhoven
Marijke van der Geest
- “Uiteraard kunt u ook een brief naar de gemeenteraad sturen om iets onder de aandacht van de raadsleden te brengen. Dit wil overigens niet zeggen dat de raad uw probleem kan oplossen of bijvoorbeeld een besluit van het college kan wijzigen. De gemeenteraad kan het college wel aanspreken op het gevoerde beleid en om extra aandacht voor iets vragen. Schrijft u een brief aan de gemeenteraad, dan moet u zich wel realiseren dat de brief geplaatst wordt op de lijst ‘ingekomen brieven gericht aan de raad’. Deze lijst komt op de agenda van de raadsvergadering en is dan openbaar. Dit behoort tot de basis van onze democratie.”