Het initiatief
Onder de aarden bult direct naast de flat “De Wijde Rijnblik” ligt een kelder ingegraven. Gebouwd rond 1875 als onderdeel van het landhuis “Bato’s Wijk”, welke naam betekent ‘plek grenzend aan de Betuwe’. De kelder was een opslagplaats van ijs, verzameld in de winter, om bederf van etenswaren tegen te gaan. In de kelder heerst een vrijwel constante temperatuur door de dikke isolerende laag grond. De kelder is ca. 6,5m lang, 1,5m breed en het tongewelf ruim 2m hoog en geheel uit metselsteen opgebouwd. Al die tijd is de kelder goed geconserveerd gebleven.
Dat bracht de vrijwilligers voor het onderhoud van het park op het idee om de ijskelder te transformeren tot overwinteringsplaats voor vleermuizen. Er vliegen meerdere soorten in en rondom het park. Voor financiering van dit initiatief zijn fondsen in de samenleving aangeboord. De gemeente Renkum verdubbelde het verzamelde bedrag.
Met deze transformatie wordt een uniek object aan het park toegevoegd. Dat wordt versterkt door de bijzondere deur en het informatiepaneel van de hand van Oosterbeeks beeldend kunstenaar Jan van IJzendoorn. In de kelder zijn voorzieningen voor overwintering van vleermuizen aangebracht. Voor deskundige kennis omtrent vleermuizen en de inrichting van de kelder, wordt gebruik gemaakt van de inbreng van Hans Huitema uit Doorwerth.
Diepe, diepe slaap in de kelder
Omdat er in de winter weinig insecten vliegen, zijn vleermuizen genoodzaakt om te slapen. Die slaap is extreem diep; de hartslag gaat terug van 600 per min. (in vlucht) tot 30 per min. en ze ademen dan maar één keer per uur! Hun lichaamstemperatuur is gelijk aan die van hun omgeving tussen 0 en 10 graden Celsius. Ontwaken uit deze slaaptoestand duurt minstens 15 minuten en kost veel energie die ze niet kunnen aanvullen, omdat er weinig insecten vliegen. In deze diepe slaap zijn vleermuizen dan ook extreem kwetsbaar. Daarom dan ook dat de kelder uitsluitend voor inspectie en onderhoud wordt geopend.
Vleermuizen in park Bato’s Wijk
Van de 17 soorten vleermuizen die in Nederland voorkomen, kunnen we er zo’n 6 in het park waarnemen. In de zomer vooral de Gewone dwergvleermuis, Laatvlieger en Rosse vleermuis. In de winter, naar verwachting, de Gewone grootoorvleermuis, Watervleermuis, Franjestaart (en misschien de Baardvleermuis en Meervleermuis).
Voor tekst en foto’s over de soorten, wordt verwezen naar:
www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/vleermuizen-algemeen