Stille tocht White Ribbon Mile Oosterbeek

Op woensdag 25 september 2019 wordt om 21.00 uur een stille tocht gehouden voor de mannen en jongens die gevallen zijn bij de terugtrekking van de Engelse en Poolse militairen na de Slag om Arnhem. De tocht wordt gehouden op initiatief van Rini van Schooten een voormalig inwoner van Waalre. Hij kwam met het idee nadat hij de White Ribbon Mile had gelopen. De tocht loopt vanaf de Oude Kerk in Oosterbeek naar het monument aan de Rijn.
Bij het monument aan de Rijn wordt een minuut stilte in acht genomen. Deelnemers aan de tocht worden verzocht om tijdens de tocht een lampje te ontsteken waardoor er symbolisch een wit lint van licht ontstaat. Ook wordt verzocht om een bloem uit eigen tuin mee te nemen en deze bij het monument neer te leggen. Hiermee wordt de gedachte van pater Dijker gevolgd die deze actie voor de eerste bloemlegging op het Airborne Kerkhof in Oosterbeek bedacht.
In de nacht van 25 op 26 september 1944 trokken de geallieerden zich terug uit Oosterbeek over de Rijn. Tijdens deze terugtrekking hebben nog velen het leven gelaten. Dit gebeurde doordat zij getroffen werden door Duitse beschietingen of omdat zij verdronken tijdens hun poging de oversteek zwemmend te maken. Velen konden niet zwemmen en verdronken. Hun lichamen werden vaak later kilometers verder in de Rijn gevonden. Zij die de Rijn niet overstaken werden krijgsgevangen gemaakt

White Ribbon Mile

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.