Uitnodiging Tentoonstelling

L.O.V.meubelfabriek, experiment van een idealistisch ondernemer in Oosterbeek, 1910 – 1935

tentoonstelling 20 november t/m 5 december 2021

In 2019 nam het Dorpsplatform Oosterbeek het initiatief tot het houden van een tentoonstelling over de Oosterbeekse Meubelfabriek L.O.V., Labor Omnia Vincit.

Er is direct samenwerking gezocht met de Stichting Erfgoed Meubelfabriek L.O.V. dat heeft geleid tot het ontwerp van de tentoonstelling.

In mei 2020 konden wij de tentoonstelling die gepland was in Het Hoekhuis de voormalig toonzaal van de meubelfabriek, vanwege coronamaatregelen niet laten doorgaan. Dankzij de genereuze medewerking van de steunfondsen die hun financiële toezeggingen gestand hielden, kunnen we u nu met gepaste trots van harte welkom heten bij de opening en het symposium.

De tentoonstelling laat de boeiende geschiedenis van de fabriek in woord en beeld zien, aangevuld met meubelstukken als voorbeelden van de karakteristieke stijl van de L.O.V. meubelfabriek.

In het symposium schetst mevrouw Gaillard de betekenis van de L.O.V. directeur Gerrit Pelt voor de Oosterbeekse bevolking met het Volkshuis, de arbeiderswoningen, de verbeterde werkomstandigheden en sociale voorzieningen voor de arbeiders.

En mevrouw Tibbe plaatst de visie van Gerrit Pelt in de context van die sociale, idealistische ondernemersfilosofie in Europa, eind 19e– begin 20e eeuw.

Openingzaterdag 20 november 2021, 14.00 uur

Locatie Zalencentrum Lebret, Lebretweg 51, 6861 ZZ Oosterbeek

Spreker dhr. Frederik Erens, historicus, bestuurslid Stichting Erfgoed meubelfabriek LOV; inleiding over de L.O.V. in de context van de architectuur en binnenhuiskunst aan het begin van de 20e eeuw.

de tentoonstelling is gratis te bezoeken op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 14.00u -17.00u, van 20 november t/m 5 december

Symposiumvrijdag 26 november 14.00 uur

locatie Zalencentrum Lebret, Lebretweg 51, 6861 ZZ Oosterbeek

  • Dhr Wim van Zanten presenteert zijn boek Volkshuis-Parochiehuis Lebret 100 jaar
  • Mevr. Karin Gaillard, auteur van het boek L.O.V., een idealistische meubelfabriek 1910-1935; inleiding over de betekenis van Gerrit Pelt voor Oosterbeek en Nederland.
  • Mevr. Liesbeth Tibbe, voormalig docent aan de opleiding Kunstgeschiedenis van Radboud Universiteit Nijmegen; inleiding over sociaal-liberale ondernemersfilosofiën en hun voorbeelden in Nederland begin 20e eeuw

Terug

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.